tisdag 28 juni 2011

Allt fler attackeras av hundar




Sverige.
Antalet personer som attackeras så svårt av hundar att de tvingas söka läkarvård har ökat drastiskt. Mellan 2001 och 2009 har det skett en 50-procentig uppgång av hundattacker, visar statistik från Socialstyrelsen.



Under 2009 krävdes 1 119 vårddagar till följd av hundangrepp. Utvecklingen oroar Svenska Kennelklubben (SKK) som tror att det handlar om att människor skaffar fel sorts hundar, ofta så kallade kamphundar, som de inte klarar av. Av Sveriges 730 000 hundar är omkring 20 procent oregistrerade blandraser. De flesta hundar som blir aggressiva finns i den gruppen, hävdar SSK:s presstalesman Hans Rosenberg.

– Fel hund i fel händer är ingen bra kombination, säger, säger han.

De vanligaste hundbetten hamnar på armar och händer. När det rör sig om svåra skador handlar det ofta om försök att sära på två bråkande hundar berättar Gerold Kretschmar, överläkare på akutmottagningen vid Södersjukhuset i Stockholm. Kretschmar ser många hundbitna och påpekar att olyckan kan vara framme även hemma.

– Ibland kommer folk som bitits i ansiktet. I alla sådana fall jag haft har det varit för att man gosat för nära med sin egen hund, säger han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar