tisdag 7 juni 2011

Mattes Goa Vän... =-)


Han hjälper djur med akupunktur


Kärleken till familjens labrador och barndomens cowboylekar ledde Wiktor Sandecki till veterinäryrket och ut i världen. Han vill ge djur bättre liv med naturlig kost och akupunktur.

Travar med tunga medicinska böcker ligger på Wiktor Sandeckis vita bord vid fönstret i lägenheten i centrala Malmö. När han inte är ute på hembesök och träffar gamla hundar som har problem med höfterna eller katter med sår, sitter han här och fördjupar sig i hur han ska kunna hjälpa djuren på bästa sätt.

– Man kan med till synes små medel göra stor nytta, till exempel genom att ge akupunktur som komplement när smärtstillande medicin inte längre har önskad effekt eller belastar magen för hårt. Ofta märker man att hundarna blir helt lyriska och tycker att det är väldigt behagligt.

En älskad labrador och senare kontakten med hästar gjorde att Wiktor Sandecki ville bli veterinär.

– Vad kan vara bättre än att plåstra om djur? Det kändes meningsfullt.

Som barn var han ute mycket och lekte indianer och cowboys med jämnåriga och sina två äldre bröder på Kulladal. Militärhistoria var "ett nördigt intresse för en åttaåring", han ville bli pilot och gillade att följa med sin pappa geologen ut i naturen för att kartlägga berggrunden. Efter att Wiktor Sandecki tagit studenten från ekonomisk linje på Borgarskolan tipsade hans mamma som var distriktschef på ett hushållsmaskinsföretag honom om en hästgård utanför Löddeköpinge. Hon hade varit ute och ridit med jobbet och talade varmt om upplevelsen med sonen.

– Jag fick en bild av Clint Eastwood och John Wayne på hästryggen. Och sedan var det kärlek från första stund.

Känslan ledde honom till en ranch i Nebraska där han sökte lärlingsplats som kofösare.

– Det var som att slungas 200 år tillbaka i tiden och det är min starkaste upplevelse någonsin. Man var helt ensam med sin häst och skulle fösa tusentals kor mellan betesfält. Naturen var väldigt närvarande, ibland fick man ta skydd för att det kom hagel stora som golfbollar och jag har aldrig sett liknande molnformationer på himlen.

– Men hur mycket det än regnade ville jag inte vara någon annanstans än där på hästen, varken bubbelbad eller öl hade kunnat locka mig därifrån.

Wiktor Sandecki beskriver med värme de hjulbenta amerikanerna med skrovliga röster han mötte, "den tuffa taggtrådstuggande typen" som ödmjukt bad bordsbön vid middagarna. Kontrasten var stor när han bytte "hårt arbetande ranchhästar mot snobbiga aristokrathästar som ville ha sitt hö serverat på silverfat" när han efter månaderna i USA fick jobb på ett hoppstall i Skottland.

– Jag ville jobba från botten och vara med djur 24 timmar om dygnet för att se om det var det jag ville jobba med.

Det var det. Wiktor Sandecki läste till veterinär i Ungern och Köpenhamn.

Efter examen lockade världen igen och Wiktor Sandecki fick jobb på en klinik för gatuhundar i Thailand.

– Man blev knäsvag av att se vad de hade råkat ut för: skottskador, syra, huggna med machete eller påkörda av bilar. Vi tog hand om dem och såg till att de blev adopterade.

När han lyckades bota en valp som höll på att dö i valpsjuka genom stora doser C-vitamin intravenöst, började han intressera sig för naturlig näring och dess effekter. Och när han efter tiden i Thailand jobbade på en klinik i Köpenhamn som specialiserade sig på naturlig kost, insåg han vilken betydelse den dieten, till skillnad från starkt värme-processad föda, kan ha.

– Till synes friska hundar blir ofta helt förändrade av att få äta kött och ben. De får bättre päls, det renar deras tandkött och de slipper ofta hud-, ögon- och öronsjukdomar.

Nu arbetar Wiktor Sandecki som mobil veterinär och hoppas i framtiden öppna en klinik eller konsultverksamhet som specialiserar sig på naturlig kost för djur.

Han vidareutbildar sig också i akupunktur och vill även sätta sig in i örtmedicin. Eftersom han ofta reser har han än så länge svårt att ha husdjur själv och får hålla tillgodo med föräldrarnas hundar.

– Hunden som vän ligger mig nära. Den har en tendens att vilja göra allt för en och följer en gärna i både solsken och storm. Men det är nog hästen som lärt mig mest om mig själv. Ett stort och otroligt vackert djur som har tjänat och burit människan över nästan hela vår planet sedan tusentals år tillbaka.

Wiktor Sandecki
Gör: Mobil veterinär med eget företag. Vidareutbildar sig inom akupunktur för djur.
Bor: Lägenhet i Malmö.
Familj: Pappa Juliusz, mamma Bonita, deras 11-åriga schäfer Saba och Solo, en bichon havanais på 4 år. Storebror Magnus med fru Liselotte och barnen Rebecca och Tobias. Storebror Joachim med sambon Ilda och dottern Nicole.
Intressen: Gillar swingmusik och lindy hop, har fått sitt musikintresse från pappan som var proffskontrabasist och tidigare spelade mycket i Europa. Spelar själv gärna piano och äter middag och går ut med goda vänner.
Aktuell: Fyller 35 år den 5 april.
Firar: Med familjen.
Framtidsdröm: Att bo på landet, gärna i södra Europa, med familj och 10—15 hundar, ankor och en mjölkko.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar