torsdag 15 december 2011

Jerringprisporträtt


Det blev en dramatisk septembersöndag i Madrid när Rolf-Göran Bengtsson och hästen Ninja la Silla tog Sveriges första individuella EM-guld i hästhoppning. Bengtsson minns fortfarande guldkänslan.

Rolf-Göran Bengtsson: "Man nöp sig i armen" Rolf-Göran Bengtsson,

Rolf-Göran Bengtsson är en elegant, lätt tillbakadragen, närmast blygsam och nästan försagd människa. Han är också en av världens, utan tvekan, mest framstående hoppryttare. Hans bästa häst, Ninja la Silla, är relativt liten - kattmjuk och kaninspänstig.

I Madrid, i september - under EM, arbetade de tillsammans som en mycket smidig och effektiv tävlingsenhet - och dessutom fanns den lilla tur som behövs i ekipagets ficka.

Rolf-Göran och Ninja vann EM ackompanjerade av största möjliga dramatik under den avslutande omgången.

– Förstaplatsen och guldplatsen den hade jag avskrivit, den såg jag var för långt borta.

Men icke. När den siste ryttaren, Gerco Schröder från Holland på hästen New Orleans, rev det allra sista hindret var guldet klart.

Det var Sveriges första individuella guldmedalj i ett stort mästerskap och det var en anledning till att Rolf-Göran skrattade med hela kroppen när han förklarade sina känslor där vid drömmarnas mål - direkt efter segern.

– Det var en toppkänsla, en fantastisk känsla. Man blev bara wow, man fattade inte vad som hade hänt, man nöp sig i armen. Jag kan uppleva den känslan i stort sett vilken sekund som helst, när jag tänker tillbaka, säger Bengtsson.

EM-framgången har fött en helt ny nivå av närmast ständiga framgångar i världscupen och i andra tävlingar på högsta möjliga nivå för Roffe, som han kallas i branschen.

EM-succén har också givit Rolf Göran Bengtsson möjligheten att vinna Jerringpriset 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar